home

 

 
FastCounter by LinkExchange

Angolul

English

  Ezek az Ex Librisek apám Draskóy - Draskovich Ferenc gyüjteményébõl valók. (kb. 1920-1940) Apám Mosonmagyaróváron végzett a gazdasági akadémián ami ma egyetem. Ex Librisei mutatják hogy huszár tiszt volt az elsõ világ háborúban. Kalocsán élt a kitelepitésig.
Legtöbb Ex Libris le van kicsinyitve. Eredetieg legtöbbje krém szinü papiron van nyomva, kogy kisebbek lenyegyenek a képek memoria nagysága átalakitottam többet fekete fehér képé.

Minden kép beszél a tulajdonosról. pédául a Hauer Ex Libris mutatja a gazdászból lett híres cukrászt, Bemutatja a szenvedélyes vadászt, a bélyeg és könyv gyüjtõt, a tudóst, a sebészt, a korboncnokot a birót és sok más foglalkozást.

Az Ex Librisek legtöbbje a hires Haranghy Jenõ (1894-1951) grafikus müvész munkája aki személyesen adta ezeket apámnak.

 
A világ minden tájáról érdeklödtek apám Ex Libris gyüjteményének történetérõl. Az Ex Libris-ek ebben a bõrkötéses könyvben vannak.
A huszas évek elején kezdte gyüjteni öket, s a második világháború alatt abba is maradt. Amikor az orosz front közeledett Kalocsához elhagytuk a várost mindent ott hagyva. Ez a könyv átvészelte az oroszok és a helybeliek harácsolását. A háború után visszatértünk Kalocsára s ujra otthagytuk otthonunkat az AVH forszirozására de ezuttal egyes könyvek velünk jöttek, így az Ex Libris gyüjtemény is.
1956 os forradalom után Kanadába menekültem. 1965 ben amikor elösször haza látogattam, apám nekem adta a gyüjtéményét hogy hozzam ki magammal.
Amikor elkezdtem a honlapomat szerkeszteni magától adodott hogy válogassak a gyüjteménybõl.


Következõ lap